ΜΕΙΝΑΤΕ ΕΝ ΕΜΟΙ ΚΑΓΩ ΕΝ ΗΜΙΝ (Ιωάν ιε' 4)".

2014-04-16 21:13

Στους ανθρώπους παρατηρούνται πολλές μεταβολές όσν αφορά τις πεποιθήσεις και τις θρησκευτικές τους ιδέες.
 Αλλοι ενώ απο της παιδικής τους ηλικίας είχαν ακούσει απο τους γονείς τους και απο τους δασκάλους τους πολλά συστατικά για την χριστιανική θρησκεία, την ζωή της πίστης και της αρετής, παρόλα αυτά όταν προσώρησε η ηλικία τους παραμέλησαν και τα λησμόνησαν όλα αυτά που άκουσαν.
 Ισως γιατί παρασύρθηκαν απο όσα αντίθετα άκουσαν απο άλλους για την χριστιανική θρησκεία ή ίσως επειδή του απορρόφησε η αμαρτωλή ζωή, οι ασωτίες. Κατάντησαν έτσι να κόψουν κάθε σχέση με την προσευχή και με την Εκκλησία. Αντίθετα άλλοι άνθρωποι, ενώ είχαν καταντήσει δούλοι της αμαρτίας και, φαινόταν αδύνατον να διορθωθούν, άλλαξαν γνώμη και πορεία και ακολούθησαν με ζήλο την χριστιανική ζωή και έτσι έγιναν παράδειγμα καλό και στους άλλους.
 Ολα αυτά μας δείχνουν ότι και ο Χριστιανός δεν είναι δύσκολο να βρεθεί ξένος πρός τον Χριστό και τα διδάγματα του Ευαγγελίου Του. Αντίθετα άλλοι άνθρωποι που είχαν παραδοθεί στο βίο της κακίας και της αμαρτίας, παρουσιάστηκαν με ακλόνητη χριστιανική πίστη, με βίο αρετής και αγαθοεργίας.
 Γι αυτό είναι άξιο προσοχής το ότι ο Κύριος πρότρεπε τους Μαθητές Του να προσέχουν και να μένουν πιστοί και αφωσιωμένοι σε Αυτόν, ενωμένοι αδιάσπαστα μαζί Του και να ζητάνε πάντοτε την χάρι και την βοήθειά Του.
 Και υπόσχεται σε αυτήν την περίπτωση και Αυτός, που κατέβηκε απο τον ουρανό εδώ κάτω στη γή, για να πλησιάσει τους ανθρώπους και να τους οδηγήσει στην αλήθεια και την σωτηρία και Αυτός θα μείνει ενωνένος μαζί μας, ώστε να είναι ο ασφαλής και αλάνθαστος οδηγός μας στον βίο της αρετής και της αγιότητας.
 Η παραγγελία Του είναι: "Μείνετε έν εμοί καγώ έν ημίν". Δηλαδή να μείνετε πάντα πιστοί σε μένα αφωσιωμένοι με το μυαλό και την καρδιά σας στην αλήθεια και να τηρήτε τις εντολές μου και, τότε και εγώ δεν θα σας εγκαταλείψω ποτέ, αλλά θα μείνω αιώνια μαζί σας προστάτης και βοηθός σας. Και πρόσθεσε και το εξής: "ο μένων έν εμοί καγώ έν αυτώ".
 Δεν πρέπει κανένα γεγονός και καμία πρόφαση να μας ψυχραίνει και να μας χωρίζει απο την αγάπη και την υπακοή στον Σωτήρα Χριστό. Ούτε τα διδάγματα της αθείας και της απιστίας πρέπει να μας επηρεάζουν και να μας κλονίζουν, ούτε οι πειρασμοί της αμαρτίας και τα κακά παραδείγματα άλλων ανθρώπων να μας απομακρύνουν απο την χριστιανική ζωή και το βίο της αρετής.
 Η ψυχική μας γαλήνη αλλά και η ασφάλειά μας εξαρτώνται κατά βάση απο την ελπίδα και την αφωσίωσή μας στον μοναδικό Σωτήρα και Κύριό μας, ο οποίος δεν δίστασε να δεχτεί ακόμα και τον θάνατο του σταυρού, για να μας σώσει απο την καταδίκη της αμαρτίας και να μας χαρίσει μια θέση στον Παράδεισο κοντά Του.
 Ποτέ, λοιπόν, να μην απομακρυνώμαστε απο τον Σωτήρα Χριστό. Να μείνουμε δούλοι Του ευγνώμονες και αφωσιωμένοι στο άγιο θέλημά Του.
 Και να είμαστε υπέρ-βέβαιοι ότι ο Κύριος ποτέ δεν θα μας αφήσει ορφανούς και δεν θα μας εγκαταλείψει. Θα είναι μαζί μας σε όλο το διάστημα της επίγειας ζωής μας, για να μας ευεργετεί και να μας βοηθάει, ώστε να μορφωθούμε τέκνα του Θεού αγαπητά και άξιοι της αιωνίου ζωής και ευτυχίας και της μακαριότητας του Παραδείσου. Αμήν.

 

Αναζήτηση στο site

Επαφή

orthodoxos-martyria